FunX vindt geslachtsdeel Drake nieuwswaardig voor jongeren
"Waarom zou je een kind nieuwsgierig willen maken
naar het geslachtsdeel van een volwassene?"

Volgens haar website richt FunX zich op jongeren tussen de 15 en 24 jaar. De NPO-radiozender heeft wel een hele bijzondere kijk op wat gepaste informatie is voor deze doelgroep. In navolging van duizenden nieuwsberichten over de hele wereld berichtte FunX gisteren dat er beelden zouden zijn gelekt waarop het geslachtsdeel van de populaire rapper Drake te zien is. Gaat hier iets mis, of valt hier … eh … niets te zien?
FunX beschrijft in het artikel dat veel mensen de Canadese rapper herkennen in de rondgaande video van een naakte man. Vervolgens staat er dat Drake tijdens een livestream werd gevraagd of hij het echt is. De schatrijke Canadees reageerde enkel door wat smileys te typen, waardoor nu nog meer mensen denken dat de video authentiek is. FunX citeert daaronder enkele reacties van sociale media. Zo wordt er met zichtbaar plezier geschreven dat er nu nóg meer vrouwen voor Drake in de rij zullen staan. Kritiek op het hele gebeuren heeft FunX niet. Zelfs tussen de gedeelde sociale media reacties staat niets dat afwijzend reageert op het bestaan van deze vulgaire roddels.
Grensoverschrijdend gedrag
Bijna de helft van de vrouwen tussen de 18 en 36 kreeg weleens ongevraagd een foto van een mannelijk geslachtsdeel. Volgens Kenniscentrum Rutgers kan dit vooral voor jonge vrouwen en meiden zeer schadelijk zijn. Daarom is het niet verstandig om mee te werken aan de normalisering van dit soort beelden. Nu zullen sommige mensen beweren dat het bericht van FunX valt onder de vrijheid van expressie en dat niemand wordt gedwongen om de beelden te bekijken. De vraag is echter niet of het mag, maar of het verantwoord is.
Zou het bijvoorbeeld logischer zijn om met veel meer balans over dit “nieuws” te schrijven, eventueel aangevuld met informatie over hulp bij ongewenste naaktfoto’s? Volgens de NPO hoeft dit blijkbaar allemaal niet, maar laten we dat eens uitpakken. In mijn optiek draagt FunX nu uit dat het openbaar maken van mannelijke geslachtsdelen gewoon bij het leven hoort en zelfs heel interessant is om over te praten. Het artikel staat niet voor niets op hun entertainment-pagina.
Een ander signaal is dat groot geschapen mannen met recht veel meer zelfvertrouwen hebben. Stel, je bent zo’n jongen of man die toevallig wat “meer” heeft. Zul je nu sneller geneigd zijn om ongevraagd een foto van je geslachtsdeel op te sturen, of juist niet? Drake wordt overladen met complimenten die FunX graag voor haar jonge publiek herhaalt. Dus waarom zou de dame die jouw foto ontvangt negatief reageren? Dit Adonis-denken is precies wat er heerst onder een deel van de mannen dat dergelijke foto’s rondstuurt. En wat te denken van jongens die zich juist onzeker voelen over het formaat van hun penis? Het enige wat er nu wordt vergroot, is de druk op jongeren om zich te meten met een ideaalbeeld dat zelfs door volwassenen wordt gevierd.
Probeer het eens op een verjaardag
Een gedachtenexperiment. Stel, je viert je verjaardag met een huis vol familie en vrienden. Je nichtje van vijftien zit naast je. Weer daarnaast is een oude kameraad neergestreken. Plotseling vang je op wat die volwassen kerel tegen jouw nichtje zegt: ‘Heb je die video gezien waarvan ze zeggen dat het Drake is? Je ziet zijn geslachtsdeel heel duidelijk. Hij is groot joh! Volgens mij kan je het filmpje zo googelen. Laat mij maar weten wat je ervan vond, als ik je nog eens tegenkom.’
Iedereen met een geweten zou deze man direct de deur wijzen. Maar wat is het verschil wanneer diezelfde kerel vanaf de FunX-redactie een artikel publiceert met deze inhoud? Ook het artikel zegt niet waar je de video kunt vinden, maar wel dat het ergens op het internet rondzweeft. Goed, de NPO dwingt niemand om naar de beelden te kijken. Daarom is het ook niet precies hetzelfde als een ongevraagde naaktfoto. Maar waarom zou je überhaupt het risico willen lopen dat je een kind nieuwsgierig maakt naar pornografisch materiaal van het geslachtsdeel van een volwassene? Dat is hetzelfde als een docent die meewerkt aan het verspreiden van de roddel dat de rector naakt op het internet staat. Volgens mij vergeet FunX dat ook zij bestaat uit een reeks volwassen mannen met een machtspositie ten opzichte van haar eigen doelgroep.
Voorbeeldgedrag
Misschien zou het anders zijn als FunX een volwassen doelgroep had. Maar op haar eigen website zegt het radiostation zich te richten op jongeren vanaf vijftien. Hoe krijg je dat uitgangspunt geharmoniseerd met het publiceren van deze troep? Toegegeven, jongeren kunnen op 1001 manieren aan dezelfde informatie komen. Maar dat is nu juist het probleem: net als die 1001 andere media én iedere volwassene in dit land, heeft ook FunX de morele plicht om goed voorbeeldgedrag te vertonen.
Vooral als er nog zo recent als vorige week bekend werd dat driekwart van 1.484 NPO-medewerkers te maken kreeg met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.




